Prim ajutor

 

FIȚI PREGĂTIȚI PENTRU URGENȚE!


Dacă animalul de companie suferă o urgență medicală sau o rănire accidentală, tebuie să fiți pregătit pentru a reacționa cât mai rațional posibil până la intervenția de specialitate făcută într-o unitate medical veterinară cât mai apropiată de locația dumneavoastră.
Proceduri de bază pentru un prim ajutor:

 

  1. Sângerare: dacă apare sângerarea, puteți aplica direct pe zona sângerandă un bandaj compresiv.

  2. Fracturi osoase: în cazul suspectării unei fracturi (rupturi) osoase, imobilizați ușor zona suspectată, având grijă la recțiile animalului, acesta putând încerca să vă muște pentru a se apăra.

  3. Insolație sau expunerea la căldură excesivă: înveliți cu un prosop umed răcoros animalul și contactați cea mai apropiată unitate medical veterinară de zona în care vă aflați.

  4. Hipotermia (expunerea îndelungată la frig): înveliți animalul de companie într-o pătură caldă și contactați cât mai urgent medicul veterinar.

  5. Mușcături de insecte: contactați cât puteți de repede medicul veterinar, șocul anafilactic care se poate instala în urma unei mușcături de insecte putând cauza moartea.

  6. Otrăvirea: contactați cât mai repede medicul veterinar. NU ADMINISTRAȚI LAPTE!!!!

  7. Transportarea animalelor rănite: animalele rănite se pot transporta într-o pătură. Încercați să mențineți o temperatură cât mai apropiată de a animalului de companie (38-39°C).

  8. Crize: în cazul crizelor, nu interveniți! Lăsați animalul să-și revină singur, înlăturând obiectele de care se poate lovi din jurul lui și încercați să notați durata crizei sau, dacă aveți posibilitatea, filmați respectiva criză, după care contactați cât mai repede medicul veterinar.

  9. Starea de inconștiență: dacă animalul este inconștient încercați să mențineti căile respiratorii deschise introducând degetele arătătoare prin partea din spate a gurii și încercați să puneți animalul într-o zonă cu cât mai mult aer.

 


ATENȚIE!! ANIMALUL POATE SĂ VĂ MUȘTE - NU INTERVENIȚI CÂND ANIMALUL DUMNEAVASTRĂ DE COMPANIE ARE O CRIZĂ!!!!!