Deparazitare


PARAZIȚI INTERNI PROTEJAȚI-VĂ ANIMALUL ȘI FAMILIA
Bolile parazitare interne sunt foarte frecvente la animalele de toate vârstele, dar cu precădere mai mare la juniori. Prin netratarea parazitozelor interne, bolile rezultate în urma ifestațiilor parazitare pot avea un impact negativ asupra animalului dumneavoastră, începând de la o simplă iritație și o depreciere ușoră a stării de sănătate, până la asocirea cu diferite boli care pot pune in pericol viața animalului dumneavostră. Unele tipuri de paraziți interni reprezintă și un risc zoonotic, ceea ce înseamnă că se pot transmite de la animalele de companie la proprietarii lor. Parazitozele interne reprezintă o problemă în tot timpul anului, acestea nefiind sezoniere.

Unii paraziți externi, precum țânțari, sunt vectori pentru paraziți interni care pot apărea și în zilele mai calde de iarnă. Infestarea cu alte tipuri de paraziți interni se poate face și din sol, apă, sau de la alte animale cu care animalul dumneavoastră de companie intră în contact.

BOLILE ZOONOTICE
Bolile zoonotice, sau zoonozele, sunt boli care se pot  transmite de la de animal la om. Viermii rotunzi, plați sau toxoplasmoza sunt exemple de paraziți transmisibili la om. Protejându-vă animalul de companie vă protejați pe dumneavoastră! Protecția preventivă împotriva paraziților interni se face de minim 3 ori pe an, sau de câte ori este nevoie, iar analizele coproparazitologice se fac de minim 3 ori pe an.
Paraziți care vă pot afecta animalul de companie:

 

 

COCCIDIOZA infestația se face prin ingerarea de fecale, sol sau apă infestată.  
GIARDIA infestația se face prin ingerare de fecale sau apă contaminată.  
VIERMI "CARLIG" infestarea se face prin ingerarare de: apă, fecale, lapte de la femele infestate, sau prin ingerare de animale infestate (șoareci, iepuri, sau alte rozătoare). ZOONOZĂ
  infestarea se face prin mușcătura de țânțari purtători.
 
 
VIERMI ''ROTUNZI" infestarea se face prin ingerare de: sol, alte animale (șoareci, iepuri, păsări) și fecale. ZOONOZĂ
VIERMI "PLAȚI" ingerarea de purici infestați sau fecale provenite de la animale infestate ZOONOZĂ
VIERMI "BICI"
 
ingerarea de fecale infestate, alăptarea cu lapte infestat de la mame parazitate.  
CRIPTOSPORIDIOZA ingerare de fecale infestate, sol sau apă infestată. ZOONOZĂ
TOXOPLASMOZA ingerare de fecale infestate, sol sau apă infestată. ZOONOZA


 Pentru a avea animalul de companie sănătos trebuie să menținem un mediu sănătos, acest lucru putându-se realiza printr-o serie de măsuri foarte simple:

  1. adunați fecalele câinelui dumneavostră din spațiile publice;
  2. deparazitarea, atât internă, cât și externă la timp a animalelor dumneavoastră;
  3. igiena pesonală după ce intrați în contact cu alți câini sau lucruri contaminate de la alte animale de companie.


 PARAZIȚI EXTERNI - "MAI MULT DECÂT O NEPLĂCERE!"
Paraziții externi, cum ar fi puricii, căpușele sau țânțarii, afectează toate animalele în tot timpul anului. Unii paraziți pot transmite boli și membrilor familiei dumneavoastră (zoonoze). Protejând animalele dumneavoastră de paraziți reduceți transmiterea de diferite boli atât între animale, cât și de la animal la om și de la animal în mediu.

Purici
Puricii creează disconfort nu numai prin scărpinat și prin lins excesiv, dar acești paraziți pot determina și probleme medicale, cum ar fi:

  1. vector pentru transmiterea de tenii (viermi plați);
  2. alergii;
  3. infecții;
  4. anemii.


Capuse:  
Căpușele se hrănesc cu sânge de mamifere, cum ar fi câinele și omul. Se găsesc în toate zonele țării noastre. Ele pot purta boli foarte agresive pentru om și animal și pot transmite astfel bacterii microscopice sau microorganisme în circulația sangvină. Paraziții microscopici pot cauza boli sistemice, cum ar fi:

  1. Boala Lyme;
  2. Babesioza;
  3. Ehrlichioza.

 

 


Tantari:
Țânțarii sunt singurii paraziți care pot transmite viermi cardiaci (”Heartworm disease”). Doar o singură mușcătură de țânțar poate transmite această boală, considerată cronică, animalului dumneavoastră.

Cabinetul nostru, prin medicii noștri, vă pot prescrie cele mai adecvate și active mijloace pentru a scăpa animalul dumneavoastră de companie de paraziții interni și externi și pentru a trata cât mai bine mediul in care trăim cu toții.